Τίτλος: this library is not quiet

Τόπος: Ankara toy library, Άγκυρα, Τουρκία

Διάρκεια: 1/1/2015-31/12/2015

 Μότο: τα παιχνίδια δεν έχουν ημερομηνία λήξης

 

 

Αφροδίτη, 20/02/2015

Γεια!!! Μόλις επέστρεψα απο το Μάρντιν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε η Εθνική Υπηρεσία της Τουρκίας, το "mid term evaluation". Σας περιγράφω με συντομία τι κάναμε πέντε μέρες εκεί αν και τα λόγια σίγουρα δεν είναι αρκετά!

Είμασταν περίπου 40 άτομα που ξεκινάνε τώρα το πρόζεκτ τους από πολλές χώρες της Ευρώπης που μένουν σε διαφορετικές πόλεις στην Τουρκία! Επίσης βρήκα και ακόμη μια Ελληνίδα που είναι στην ίδια πόλη με μένα για EVS!

Καταρχάς οι εκπαιδευτές ήταν πολύ καλοί και η οργάνωση επίσης άψογη. Το ξενοδοχείο ήταν πολύ ωραίο αν και έξω από την πόλη, πράγμα που περιόρισε πολύ τις μετακινήσεις μας αλλά μας βοήθησε στην σύσφιξη σχέσεων!

Πέρα από την εισαγωγική συνάντηση για τον λόγο για τον οποίο ήμαστε εκεί συζητήθηκαν θέματα όπως οι αξίες, τα όρια, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εθελοντή. Ακόμη αναφερθήκαμε στη σχέση μας με τους άλλους και στο πως να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες και τις δυσκολίες που θα προκύπτουν είτε με τον μέντορα είτε με άλλους εθελοντες ή τον υπεύθυνό μας.

Ένα άλλο κομμάτι αφορούσε τις τυπικές συμπεριφορές στην τουρκία, πχ χειρονομίες, ήθη, έθιμα, θέματα θρησκείας κλπ. Ακόμη μιλήσαμε για πιο πρακτικά θεμάτα, όπως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής , το αν η συμφωνία που είχαμε κάνει πριν έρθουμε ανταποκρίνεται σε αυτό που αντικρύσαμε όταν ήρθαμε εδω, ποια είναι τα δίαφορα είδη των οργανισμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα και τι μπορεί να μας προσφέρει η απόκτηση του Youthpass. Στο πρόγραμμα παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Εθνικής Υπηρεσίας για να μιλήσουν κατιδίαν με όποιον εθελοντή είχε απορίες ή πρόβλημα για το πρότζεκτ του.

Ο κάθε εθελοντής παρουσίασε τον εαυτό του, το πρόγραμμα του, το που και πως ζει, τον οργανισμό που τον δέχτηκε και που τον έστειλε οπότε φυσικά μίλησα και για την Youthfully Yours! Παρόλο που ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος εμείς πήγαμε εκδρομή στο Μάρντιν και σε ένα ορθόδοξο Μοναστήρι που ανήκε αρχικά στους Σύριους την μία και μοναδική μέρα που έβρεχε. Περάσαμε όμως πολύ ωραία και η γύρω περιοχή είναι πανέμορφή και οι άνθρωποι τόσο φτωχοί και βασανισμένοι αλλά τόσο απλοί και χαρούμενοι! Οι σχέσεις με τους άλλους εθελοντές πολύ καλές ακόμη και με αυτούς που δεν μιλούσαν ούτε αγγλικά ούτε τούρκικα! Σας στέλνω και μερικές φώτο!

Αφροδίτη, 21/05/2015

Η youthfully yours με εστειλε στην Άγκυρα για EVS! Ήδη βρίσκομαι σχεδόν στα μέσα του προγράμματος, το οποίο συνολικά είναι δώδεκα μήνες, και νιώθω σαν να είμαι εδώ χρόνια. Παιδευτήκαμε λίγο βέβαια καθότι δεν είχαμε εμπειρία για την έκδοση βίζας αλλά χαλάλι! Ο οργανισμός που με φιλοξενεί είναι η Βιβλιοθήκη Παιχνιδιών της Άγκυρας. Μέσα στις δραστηριότητες μας είναι η συλλογή μεταχειρισμένων και καινούριων παιχνιδιών και η αποστολή τους σε κάθε γωνιά της Τουρκίας που μας καλεί για βοήθεια, τα εργαστήρια κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών, κατασκευές οριγκάμι και γενικά ποιοτικές δραστηριότητες για όλα τα παιδιά. Ταξιδεύω και ασχολούμαι με τόσο δημιουργικά πράγματα που θυμήθηκα ότι τα παιχνίδια είναι για όλες τις ηλικίες!

Αφροδίτη, 23/08/2015

Ακριβώς 7 μήνες μετά τον ερχομό μου στην Τουρκία - έφυγα ακριβώς την μέρα των εκλογών- μπορώ να πω ότι αισθάνομαι σαν να έφτιαξα δεύτερο σπίτι, όχι μόνο στην βιβλιοθήκη αλλά στην ’γκυρα γενικά. Για αυτό τα όσα έμαθα είναι τόσο σε επίπεδο εθελοντικό και επαγγελματικό όσο σε φιλικό και προσωπικό. Αν θα έπρεπε να αναφέρω τα δέκα πράγματα που έμαθα, αυτά θα ήταν: Νέα παιχνίδια και χόμπυ με τα οποία ποτέ δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ. Σίγουρα δεν φαντάστηκα ότι θα μάθω να φτιάχνω τα δικά μου παιχνίδια ή να βάφω παιδικά πρόσωπα! Το πώς να οργανώνω δραστηριότητες Το πώς να συνεργάζομαι και να είμαι αποτελεσματική ακόμα και αν δεν υπάρχει κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Πώς να διατηρώ τις ισορροπίες ανάμεσα σε επαγγελματικό και φιλικό επίπεδο Φυσικά έμαθα να κάνω υπομονή και να προσπαθώ να βρω λύση σε ότι προκύπτει, κυρίως μόνη μου. Συνήθισα να μην καταλαβαίνω τα πάντα όταν οι άλλοι μιλάνε. Κατάλαβα ότι το να μην κατανοείς τα πάντα έχει τα θετικά του αλλά και τα αρνητικά του! Επίσης διδάχθηκα πώς όσο και να σου αρέσει το πρόζεκτ με το οποίο ασχολείσαι πρέπει πάντα να θυμάσαι τον ρόλο σου. Ειδικά αν είσαι εθελοντής είναι χρήσιμο να τηρούνται και από τις δύο πλευρές οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα του καθενός. Αυτό φυσικά έχει εφαρμογή σε όλα τα πεδία. Έμαθα ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Ειδικά αν ζεις σε μια χώρα με άλλα 70.000.000 άτομα πρέπει αν κάνεις το κατά δύναμιν! Το να κάνεις μια νέα αρχή σε όλα! Περιβάλλον, χώρα, φίλους, συνήθειες, έθιμα. Και να προσπαθείς να το κάνεις καλά! Να πρεσβεύεις τη χώρα σου ή γενικά το υπόβαθρο σου. Να εξηγείς με θετικό τρόπο τα εθνικά σου θέματα, την κατάσταση στην Ελλάδα ή το γιατί ξέρουμε και μεις να κάνουμε μπακλαβά! Τέλος έμαθα ότι έμαθα πολλά και εξελίχθηκα σε πολλά. Μπορώ να πω πως εξεπλάγην όταν πρόσεξα όσα αποκόμισα!

Απολογιστικό κείμενο

Μετά από 12 μήνες Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας δεν θυμάμαι καν τι θα έπρεπε να   περιγράψω πρώτο! Οι αναμνήσεις και οι εντυπώσεις είναι πολλές γιατί και ο χρόνος ήταν πολύς, και  ήταν γεμάτος εμπειρίες.

Καταρχάς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα κερδίσω πράγματα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ειδικά σε ένα πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας, έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να δεις, αλλά και να κατανοήσεις και να συνεισφέρεις πραγματικά σε οργανισμούς και σε κοινωνικές δράσεις σε άλλη χώρα. Είναι σίγουρα μια επαγγελματική εμπειρία, που ίσως σε κάνει να αλλάξεις και καριέρα. Το να ζεις σε μια ξένη χώρα για ένα χρόνο ουσιαστικά σε ωθεί να μάθεις για τη χώρα, την κουλτούρα, τη γλώσσα και τους ανθρώπους. Μετά από ένα χρόνο μπορώ να πω ότι έχω μια βαθιά κατανόηση για την πολιτική και πολιτισμική κατάσταση της χώρας, τις συνήθειες των ανθρώπων αλλά και ότι μπορώ να μιλήσω με τους ντόπιους και να γίνω κατανοητή!

Αναφορικά με το πρόγραμμα… αυτό ήταν σίγουρα ένας νέος κόσμος και έμαθα πράγματα που ούτε είχα σκεφτεί ότι μπορεί να μου αρέσουν ή μπορώ να κάνω. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα οι ευκαιρίες που δίνονται και η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε κάποιον νέο είναι περιορισμένες, εκεί ένιωσα ότι όντως υπάρχουν άνθρωποι που με εμπιστεύονται και με χρειάζονται, όπως χρειάζονται και το ελάχιστο που μπορούσα να τους προσφέρω. Φυσικά τα πράγματα μερικές φορές δεν πήγαν όπως περίμενα και ήθελα, αλλά αυτό ήταν μια ευκαιρία να ζήσω εκτός προγράμματος, να αυτοσχεδιάσω και να εξελιχθώ. Ευτυχώς, επειδή το πρόγραμμα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήξερα ότι για κάποια πράγματα όπως η υγεία μου ή κάποιο πρόβλημα σχετικά με τον οργανισμό δεν θα έπρεπε να με απασχολούν, αφού για όλα υπάρχει μια πρόβλεψη και ένας τρόπος επίλυσης.

Αυτά που κρατάω από το πρόγραμμα είναι τα πράγματα που έμαθα για τον εαυτό μου, οι ικανότητες που απέκτησα, η επαφή μου με τους ανθρώπους και τους διάφορους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάστηκα και την νέα οικογένεια που έφτιαξα εκεί!

10 πράγματα που έμαθα

 

  • O εθελοντισμος δεν ειναι οπως το ξερουμε στην ελλαδα. Δηλαδή, δεν είναι μια απλήρωτη εργασία και δεν είναι μια εργασία που γίνεται όποτε μας αρέσει. Ο εθελοντής και οργανισμός δεσμεύονται για την επίτευξη ενός στόχου, με μια βαθία και στενή συνεργασία. Μπόρεί να μην αμοίβεται το ίδιο αλλά δεν παύει να είναι εργασία και να σου δίνει τα ίδια εφόδια και γνώσεις από μια κανονική εργασία

 

 

  • Ίσως το καλύτερο σημείο από το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις καριέρα ή μια διαφορετική ζωή!

 

 

  • Η πιο οργανωμένη ευκαιρία να εργαστείς στο εξωτερικό ακόμα και αν δεν έχεις πτυχίο ή δεν γνωρίζεις  καλά τη γλώσσα.

 

 

  • Ανακάλυψα πόσοι πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν το χρόνο ή τη ζωή τους σε κοινωνικά θέματα.

 

 

  • Αν είναι να ζήσεις στο εξωτερικό ζήσε σαν ντόπιος!

 

 

  • Προβλήματα και δυσκολίες πάντα θα προκύπτουν αλλά η λύση θα βρεθεί αν προσπαθείς!

 

 

  • Πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για νέους φίλους σε νέα μέρη!

 

 

  • Οι εμπειρίες που αποκτάς σε μεταμορφώνουν, σε όλους τους τομείς.

 

  • Η εργασία και οι σπουδές είναι σημαντικά αλλά οι εμπειρίες που θα αποκτήσεις μέσα από τα προγράμματα για νέους αποκτώνται μόνο μια φορά!

 

 

 

Pin It

Knowledge Builders 2, 01/10/2014- 30/06/2015

Βίκυ Σιδέρη, Βουκουρέστι

this library is not quiet, 1/1/2015- 31/12/2015

Αφροδίτη Μηλοβιανού, Άγκυρα

Discover Unlimited Opportunities, 1/7/2015- 31/8/2015

Μίνα Κουλούδη, Ζετάλε

Absorbing Learning, 15/09/2015- 15/07/2016

Μακρίνα Διακάκη, Medina del Campo

All Without Borders, 10/01/2015 - 10/01/2016

Ελένη Σκαφιδά, Lorca

Chances and Challenges, 27/03/2015 – 27/05/2015

Ματίνα Μεσσίνη, Plymouth