Τίτλος:  Discover Unlimited Opportunities

Διάρκεια: 01.07.2015-31.08.2015 

Πόλη: Ζεταλε, Σλοβενία

 

   

 

Μίνα, 20/07/2015

Ονομάζομαι Μυρσίνη-Ιωάννα Κουλουδή και συμμετέχω ως εθελόντρια στο πρόγραμμα ΕVS-‘’Discover Unlimited Opportunities” στο Ζετάλε της Σλοβενίας. Με φιλοξενεί ο οργανισμός “NGO Turisticno drustvo Zetale”. Βασικό καθήκον μου, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η ενίσχυση του οργανισμού. Βρίσκομαι 20 μέρες και πιστεύω ως εθελόντρια έχω βοηθήσει αρκετά, καθώς καθημερινά εργαζόμαστε για την ενίσχυση, τη προώθηση και διαφήμιση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες γνωρίσα τα μέλη του οργανισμού καθώς επίσης ξεναγήθηκα στο μέρος που θα είναι η βασική μου κατοικία. Επιπλέον, γνώρισα καλύτερα τους συναδέλφους μου εθελοντές από Αρμενία και Ισπανία καθώς είχαμε εκδήλωση διαπολιτισμικού ενδιαφέροντος, με την οποία έμαθα καλύτερα τις χώρες απ’ όπου κατάγονται καθώς και βασικά χαρακτηριστικά τους. Στην συνέχεια είχαμε και εκδήλωση της χώρας που μας φιλοξενεί όπου μάθαμε όλα τα βασικά ήθη, έθιμα και γευτήκαμε τα παραδοσιακά φαγητά τους. Στη συνέχεια είχαμε μαθήματα εκμάθησης της Σλοβένικης γλώσσας και έπειτα δραστηριοποιηθήκαμε στα βασικά μας καθήκοντα. Αρχικά, λάβαμε αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του Ιουλίου που εμπεριείχε πολλά projects και workshops. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο project αφορούσε την πιο ουσιαστική γνωριμία με τους συναδέλφους μου καθώς και για τον σκοπό που θέλαμε να συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην συνέχεια μας δόθηκε ένα πλάνο που ο καθένας από εμάς έχει συγκεκριμένο διάστημα,το οποίο καθορίζεται από εμάς τους ίδιους, να πραγματοποιήσει το δικό του προσωπικό project. Έπειτα, ασχοληθήκαμε με το event του “Happy Thoughts” με την υποστήριξη του Ελληνικού οργανισμού “Youthfully Yours” στην πόλη της Λουμπλιάνας. Επιπλέον, με κάποια μέλη του οργανισμού πήγαμε να καθαρίσουμε το εθνικό μουσείο που ακούει στο όνομα «Vuk’s homestead” αφού θα το χρειαστούμε για τα επόμενα workshops. Εν κατακλείδι, ξεκινήσαμε ένα workshop το οποίο αφορούσε την ενίσχυση του οργανισμού. Συγκεκριμένα χρειαζόταν να φτιάξουμε χειροποίητα προϊόντα, κάτι το οποίο ήταν αρκετά χρονοβόρο, γιατί ήταν αναγκαίο να γίνει καλή δουλειά καθώς πήγαμε και τα πουλήσαμε στο Pregrad της Σλοβενίας.

 

Μίνα, 09/2015

Ήταν μία από τις ομορφότερες εμπειρίες της ζωής μου. Στο ωραίο χωριό ‘’Žetale’’ ανακάλυψα κρυμμένους θησαυρούς της φύσης, όπως ήρεμα και όμορφα τιτιβίσματα πουλιών, τοπικά προϊόντα και πολλά πράσινα και μαγικά παραμυθένια τοπία. Εκτός της φύσης, γνώρισα ντόπιους ανθρώπους, με καλό χαρακτήρα και πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν. Μαζί με τους άλλους εθελοντές περάσαμε πολύ χρόνο μαζί τους μέσα σε αυτούς τους 2 μήνες και μάθαμε όλοι περισσότερα για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Σλοβενίας. 

Επίσης, πρέπει να αναφέρω ότι είχα τους καλύτερους συγκατοίκους, από την Αρμενία και την Ισπανία, όπου και τον περισσότερο χρόνο μου τον περνούσα με αυτούς. Το να μένεις με ένα γλυκό κορίτσι από την Αρμενία και με έναν Ισπανό “chico” ήταν ότι καλύτερο. Κάναμε πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί. Πρώτα θα σας πω για τη δουλειά που κάναμε μαζί και έπειτα για τον ελεύθερο χρόνο μας σε αυτό το όμορφο σπίτι, που ονομάζεται “LOVSKIDOM”.

Σχετικά με την εθελοντική μας εργασία, κάθε εβδομάδα έπρεπε να κάνουμε κάποιο διαφορετικό project. Ένα από αυτά είχε θέμα χειροποίητα προϊόντα και μου άρεσε τόσο πολύ, διότι έμαθα πώς να φτιάχνω σκουλαρίκια και άλλες κατασκευές, τα οποία και τα πουλήσαμε σε κάποιες εκθέσεις. Δυστυχώς, δεν μπορώ να περιγράψω κάθε project, που κάναμε, γιατί δεν θα τελειώσω ποτέ. Πρέπει να σας περιγράψω όμως το τελευταίο project που κάναμε. Το συγκεκριμένο ήταν για μια έκθεση στο Ptuj (μια πόλη κοντά στη Zetale), με θέμα “Ανακάλυψε Απεριόριστες Ευκαιρίες” και ήταν πολύ σημαντικό για μένα, διότι το χόμπι μου είναι η φωτογραφία. Επίσης, πιστεύω είναι σημαντικό έστω να αναφέρω κάποια άλλα project, όπως το “Happy Thoughts” με την υποστήριξη της Youthfully Yours, workshops για μαθητές και παιδιά, δραστηριότητες στη φάρμα στη Vuk, πεζοπορία, εκμάθηση γλωσσών της Σλοβακίας, Αρμενίας και Ισπανίας και προώθηση του οργανισμού “Turicticno drustvo Žetale”.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω για τον ελεύθερο χρόνο μας με τους ντόπιους και τους αγαπημένους μου συγκατοίκους. Όπως είπα και πριν, ήταν ότι καλύτερο για μένα! Στο σπίτι περνάγαμε τέλεια και σχεδόν κάθε νύχτα βλέπαμε ταινίες στο δωμάτιό μας και άλλες φορές ήμασταν με μερικούς ντόπιους δοκιμάζοντας τοπικά ποτά και μιλώντας μαζί τους για ποικίλα θέματα. Επίσης, τα Σαββατοκύριακα οργανώναμε πάρτυ, με θέματα όπως “Waterfestival”, “Corn party” κτλ.

Ακόμα, πρέπει να αναφέρω για τις δεξιότητες επιβίωσης, μαγειρέματος, καθαριότητας και πλυσίματος που αποκτήσαμε οι τρεις μας. Κάθε μέρα, ένας από μας είχε μια αρμοδιότητα. Η Izabella μαγείρευε, ο Jose έπλενε τα πιάτα και εγώ καθάριζα. Νομίζω ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα! Επίσης, οργανώναμε ταξίδια με τους ντόπιους σε άλλα μέρη της Σλοβενίας, όπως το Bled, Piran, Ljubljana, Maribor, Rogaska Slatina, Ptuj, Kulpa κ.α. και σε ξένες χώρες, όπως η Κροατία και η Ιταλία.

Τελειώνοντας, πρέπει να πω ότι είναι τόσο ευγνώμων που είχα αυτήν την ευκαιρία να ζήσω αυτήν την εμπειρία στη Zetale μαζί με άλλους διαφορετικούς ανθρώπους από μένα. Αν είχα δεύτερη ευκαιρία να το ξανακάνω, είμαι σίγουρη ότι θα ήθελα να ξαναζήσω αυτήν την εμπειρία. Πραγματικά εκτιμώ αυτήν την ευκαιρία που μου δόθηκε και γι’ αυτό συνιστώ σε όλους να αρπάξουν αυτήν την ευκαιρία και να την ζήσουν στο έπακρο.

Τις καλύτερες ευχές,

Μυρσίνη-Ιωάννα Κουλουδή, Ελλάδα

 

Pin It

Knowledge Builders 2, 01/10/2014- 30/06/2015

Βίκυ Σιδέρη, Βουκουρέστι

this library is not quiet, 1/1/2015- 31/12/2015

Αφροδίτη Μηλοβιανού, Άγκυρα

Discover Unlimited Opportunities, 1/7/2015- 31/8/2015

Μίνα Κουλούδη, Ζετάλε

Absorbing Learning, 15/09/2015- 15/07/2016

Μακρίνα Διακάκη, Medina del Campo

All Without Borders, 10/01/2015 - 10/01/2016

Ελένη Σκαφιδά, Lorca

Chances and Challenges, 27/03/2015 – 27/05/2015

Ματίνα Μεσσίνη, Plymouth