Τι είναι;

Το EVS, ή αλλιώς Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, είναι κομμάτι του Ευρωπαικού προγράμματος για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό που λέγεται  Erasmus + .

Ειδικότερα αποτελεί μέρος του τομέα του Ε+, που ασχολείται με τη νεολαία (Erasmus plus Youth) και είναι ο πιο οργανωμένος τρόπος για να προσφέρεις εθελοντική εργασία σε κάποιον φορέα/οργανισμό/οργάνωση του εξωτερικού για 1 βδομάδα έως 1 χρόνο.

Τι χρειάζεται για να συμμετάσχω;

Αρκεί να είσαι μεταξύ 18-30 ετών, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα ή γνώσεις παρά όρεξη για περιπέτεια μάθηση, επιμονή και δέσμευση.

Μάλιστα, ο εθελοντισμός ενισχύει την συμμετοχή των νέων με λιγότερες ευκαιρίες.

Που μπορώ να απασχοληθώ;

Σε τομείς όπως : προστασία του περιβάλλοντος, εκπαίδευση, τέχνες και πολιτισμός, σπορ, πολιτικές νεολαίας και πολλά άλλα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου, τις ασχολίες σου αλλά και τις  δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο οργανισμός που θα σε φιλοξενήσει και όπως θα συμφωνήσετε στη Α/Α ( συμφωνία απασχόλησης ) με τον οργανισμό υποδοχής.

Τι μου παρέχουν;

Σχεδόν τα πάντα!Διαμονή, διατροφή, έξοδα μετακινήσεων, ασφάλιση, μαθήματα γλώσσας και χαρτζιλίκι (pocket money).

Που μπορώ να κάνω EVS;

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, plus στις: Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία, Τουρκία, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Τυνησία, Παλαιστίνη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και Αρμενία.

Ποια η διάρκεια του EVS?

Υπάρχουν δύο είδη EVS, τα βραχυπρόθεσμα (short - term) και μακροπρόθεσμα (long - term). Τα βραχυπρόθεσμα είναι από 1 βδομάδα έως 2 μήνες και τα μακροπρόθεσμα από 2 έως 12 μήνες. Τα περισσότερα project πάντως είναι μακροπρόθεσμα και έχουν διάρκεια 10 - 12 μήνες.

Στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις και τα 2, δικαιούσαι να κάνεις ένα μικρό (short-term) έως 2 μήνες πρώτα, κι έπειτα ένα μεγαλύτερο (long-term). Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορείς να διεκδικήσεις για το long-term EVS σου μετά από ένα short θα πρέπει να είναι 1 έτος μειωμένο κατά τον χρόνο που ξόδεψες στο 1ο EVS σου. Μπορείς να συμμετάσχεις μόνο σε ένα μακροπρόθεσμο EVS project, οπότε θα πρέπει να επιλέξεις με σύνεση!

Ποιά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;

  • Επικοινωνείς μαζί μας στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και η ομάδα μας θα σε κατευθύνει ώστε να πετύχεις τους στόχους σου βήμα-βήμα!
  • Σε βοηθάμε να κάνεις την δική σου έρευνα σε σχετικές ιστοσελίδες , να επιλέξεις τα projects που σε ενδιαφέρουν και τα καταγράψεις. Όσες περισσότερες εναλλακτικές έχεις, τόσες περισσότερες πιθανότητες να γίνεις δεκτός σε κάποιο πρόγραμμα που σου αρέσει!
  • Ετοιμάζεις τα απαραίτητα χαρτιά, (CV και Motivation Letter) και ξεκινάς να αιτείσαι στους οργανισμούς υποδοχής που βρήκες
  • Εαν συμφωνήσετε οι τρεις σας (εσύ, ο οργανισμός μας και 0 οργανισμός υποδοχής), συνεχίζετε υπογράφοντας τις απαραίτητες συμφωνίες  που αφορούν τις δραστηριότητες του προγράμματος, την ζωή σου εκεί  και την ασφάλισή σου,  κι…έφυγες!

Το EVS είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 1983 και έχει χτίσει βάσιμα την φήμη του. Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή μιας και δεν κανονίζεις να πας διακοπές αλλά αναζητάς μιά ευκαιρία ζωής, επομένως η αντιμετώπισή σου πρέπει να είναι αντίστοιχη.

Η Youthfully Yours θα είναι δίπλα σου σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας, και από τη στιγμή που θα είσαι συνεπής με τον εαυτό σου στα ζητούμενα και αποφασίσεις να συνεχίσεις τη διαδικασία μαζί μας, θα σε στηρίξουμε μέχρι και τη επιστροφή σου στην Ελλάδα. Ωστόσο, μιας και το EVS είναι μια εμπειρία την οποία κυνηγάνε χιλιάδες νέοι καθημερινά από όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να είσαι οπλισμένος με υπομονή και οργάνωση ώστε να βρεις το κατάλληλο για εσένα πρόγραμμα αλλά και να συντάξεις την ιδανική αίτηση. Για αυτό καλό είναι να ξεκινήσεις την διαδικασία 2-3 μήνες πριν την έναρξη του προγράμματος, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να προετοιμαστείς κατάλληλα αλλά και να διεκπεραιωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Γιατί να το κάνω;

  • Γιατί φυσικά είναι μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ εμπειρία.
  • Γιατί ανοίγεις φτερά σε νέους ορίζοντας γαλουχώντας την προσωπικότητά σου.
  • Γιατί προσθέτεις ένα πιστοποιητικό εθελοντικής εργασίας σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον στην εργασιακή σου εμπειρία.
  • Γιατί έτσι τονίζεις  την προσαρμοστικότητα, την ευελιξία και την δυνατότητα να εξελιχθείς.
Pin It